Od momentu powstania, nasze restauracje serwowały produkty naturalne, pozbawione wszelkiej chemii i wzmacniaczy smaku , co było doceniane przez klientów z całego świata.

Od roku 2019, gdy u właściciela firmy zdiagnozowano cukrzycę typu 2, restauracja stopniowo przechodzi metamorfozę w kierunku przyjaznej diabetykom.

W 2020 roku wprowadziliśmy Diab Menu, które skierowane jest do osób ceniących zdrowy sposób odżywania, a przede wszystkim diabetyków.

Wszystkie potrawy z tego menu zostały zaprojektowane od podstaw. Głównym celem było zoptymalizowanie ładunku glikemicznego, aby na posiłek mieścił się w wartości 20. Wyeliminowanie cukru jako dodatku do potraw przyjaznych diabetykom, to tylko początek projektowania. W kolejce stały węglowodany przyswajalne, które również należało mocno ograniczyć. Drobno mielona mąka pszenna jest używana tylko, gdy nie ma innego wyjścia. Zamiast tego stosujemy mąkę orkiszową pełnoziarnistą (również w mocno ograniczonej ilości) i bezglutenową mąkę kokosową oraz migdałową. Ksylitol i erytrytol to standardowe substancje słodzące w naszej kuchni. Makarony ... jak najbardziej, ale warzywne - najlepiej sprawdza się spaghetti i tagliatele z cukinii.

Tłuszcze nie podwyższają ładunku glikemicznego, ale z uwagi na czynniki prozdrowotne, ograniczyliśmy je do minimum na rzecz tłuszczy roślinnych. Mamy w ofercie doskonałą bitą "śmietanę" wykonaną z mleczka kokosowego :)

Nie zapomnieliśmy również o deserach i ciastach, po które teraz może bezpiecznie sięgnąć również diabetyk.

Wszystkim działaniom przyświeca podstawowy cel : zachować rozsądny ładunek glikemiczny dla potraw z Diab Menu.

Potrawy w Diab Menu poza oznaczonym składem, mają bardzo dokładnie opisane wartości odżywcze, uśredniony indeks glikemiczny (IG) oraz ładunek glikemiczny (GL) oraz WW i WBT. Do określenia wszystkich parametrów potraw, używamy specjalistycznego kalkulatora dietetycznego.

Poza potrawami przyjaznymi diabetykom, w naszym menu znajdują się potrawy bezglutenowe, wegetariańskie oraz wagańskie – wszystkie czytelnie oznaczone.

W czerwcu uruchamiamy również sklep ze słodkościami dla diabetyków. Będą to zarówno  nasze wyroby cukiernicze bez cukru z bardzo niskim ładunkiem glikemicznym, jak i produkty dla diabetyków od innych producentów.